dimarts, 21 de desembre de 2010

I TORNA NADAL…

Un any més ha tornat el Concert de Nadal de La Nova Harmonia, sempre fidel al seu esperit i enguany amb l’afegit de convertir-se en un concert adherit al Dia Internacional del Cant Coral, un dia en què tots els cors del món van dedicar el seu concert a exaltar les bondats i virtuts que el cant coral transmet. D’aquí que al final del concert es llegís un manifest, que a continuació us fem seguir i que La Nova Harmonia subscriu plenament:

Canteu, cors del món!
Que la vostra veu sigui una pluja d'aigua fresca a on cremin les fogueres,
que el vostre cant porti roses a on hi hagi camps de batalla.
Obriu solcs i sembreu amor
per poder recollir fruits d'esperança.
Canteu a la llibertat on regni el despotisme,
canteu a la igualtat on hi hagi pobresa,
canteu a l'amor on hi hagi odi.
Que els vostres cants orientin el món
perquè la pau substitueixi la guerra,
perquè tots respectem la terra,
perquè no existeixin diferències de raça i de color,
perquè tots siguem germans,
perquè aquest planeta s'alegri amb les nostres veus.

El concert de Nadal d’enguany va constar de dues parts, totes elles nadalenques, en què es va anar desgranant un repertori conegut i un de totalment nou. El concert s’inicià com l’any passat amb l’Ara ve Nadal, la melodia popular que la coral ha modificat lleugerament per a convidar tothom a concert. Després es va presentar l’acte on en Pere Tasias, cantaire veterà de la coral, va fer gala de la seva bona poesia, amb un poema sobre l’estel de Nadal.

Enguany, entre cançó i cançó, es va repassar el refranyer nadalenc català, que és bonic i força extens, i així es van poder conèixer i recordar dites molt adients d’aquestes festes i de l’hivern. Entre ells podem destacar “Qui no estrena res per Nadal, res no val” o “Per pasqua i per Nadal cada ovella al seu corral”. Però la llista és molt nombrosa. També es va llegir un petit poema de Joan Maragall, dedicats als Nadals ennuvolats, donat que aquest any és dedicat a aquest gran poeta català.

A nivell musical es va intentar sorprendre el públic amb cançons desconegudes i d’altres de molt conegudes però interpretades segons l’estil de la coral. Així a la segona part es va estrenar la nadala “Coventry carol”, nadala anglesa, amb un gran arranjament a quatre veus, que la coral va interpretar des de la nau de l’església en lloc de fer-ho des de les escales del presbiteri. La interpretació va estar molt encertada. Igualment, es va interpretar per primer cop la nadala “Ding-dong merrily on high”, també anglesa, extremadament coneguda pel seu ús comercial d’aquestes festes, i que va fer aparèixer a l’església unes campanetes, un flabiol, un gall i fins i tot una lloca! El públic va riure de valent al reconèixer els animals en la cançó.

També cal destacar la recuperació d’una cançó no estrictament nadalenca, “L’hivern rus”, que feia molts any que la coral no cantava i que amb la renovació de cantaires aconseguida els darrers temps va fer necessària tornar-la a aprendre per a gaudi de tots.

El concert va acabar fent participar a tothom amb el cant del “Santa Nit”, un dels himnes nadalencs mundials, deixant a tothom un bon regust de boca i convertint el concert de La Nova Harmonia en l’acte inicial de les festes nadalenques a Sallent.